2021. április 11., vasárnap,  Leó és SzaniszlóJn 20;19-31

2018/2019

2021. március 03.
Ifjúsági keresztút a gyulai Kárvária-apsziskápolnánál

„Ott a Via Dolorosán a szenvedésnek útján,
Ott járt némán, s győztesen a Bárány.
Felvette a keresztet, szeretett téged s engem.
Ott a Via Dolorosán hordozta bűneinket.”

A 6. osztály tanulói osztályközösségben először jártak keresztutat a nagyböjti lelki gyakorlaton március 3-án délelőtt. Idén egy kisebb gyalogtúrával kötöttük össze a keresztúti ájtatosságot: kisétáltunk a gyulai Kálvária-dombhoz.

Tizenöt tanuló vállalt egy-egy állomást, amelyeken át lélekben elkísértük a Megváltót a Via Dolorosán, azaz a Fájdalmak útján. A város zajától eltávolodva a 15 stáció között valóban elcsendesedhettünk, megtapasztalva az ébredező természet csendjét, az arcunkat simogató tavaszi lágy szellőt és napfényt, a madárdalt. A természet közelsége még inkább segítette az elmélyülést: átérezni a Passió titkát.

6A_Keresztut.jpg

Több fotó: Katt a képre! 

A keresztút legvégén közösen imádkoztunk a kápolna előtt. A Kálvária-apsziskápolna 1760-ban készült, báró Harruckern Ferenc építette. Az i.e. 2000 körül emelt földpiramison lizéniával (falsávval) övezett, ráccsal elzárt diadalívvel megnyitott kápolnaapszis látható. A boltozatot térben hatalmas fakálvária szoborcsoport tölti ki: a kereszten szenvedő Megváltó két oldalán a jobb és bal latorral. A keresztek tövében Jézus édesanyja, Mária, a szeretett tanítvány, János apostol és Mária Magdolna alakja látható.

Hisszük, hogy minden résztvevő a keresztút alatt olyan Tanítvánnyá vált, amilyennek az Úr látni szeretne minket a hétköznapokban is.

Hisszük, hogy minden diák meghallotta azt az üzenetet a szíve legmélyén rejlő csöndben, amit a szenvedő Jézus személyesen neki szánt ezen a nagyböjti lelki napon.

Hálát adunk Istennek a közösségben megélt lelki élményért, és csak újra ismételni tudjuk, amit minden állomás végén elmondtunk: „Köszönjük, Urunk”!

Mári Zoltánné Mészáros Andrea és Kiss András (of.)

Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

5700 Gyula, Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax.: (66) 463-638

e-mail: titkarsag(pont)kjkg(kukac)gmail(pont)com