2020. február 22., szombat,  GerzsonMt 16;13-19

Aktualitás

2019. december 17.
Környezeti nevelés, fenntarthatósági előadás az 5. osztályban

„… pusztulást hozz azokra, akik pusztítják a Földet.”
(Biblia, Jel 11, 18)

Nem véletlen, hogy Ferenc pápa, elődei VI. Pál és Szent II. János Pál után a „Laudato si” kezdetű enciklikájában a teremtett világ, közös otthonunk, a Föld védelmére, gondozására hívja fel a figyelmet.

Így a keresztény értékrendet közvetítő nevelési-oktatási intézményeknek is kiemelt feladata a környezeti nevelés: kötelességünk a felnövekvő generáció szívébe mélyen elültetni környezetünk védelmének magvát, az újrahasznosítás és a fenntarthatóság lehetőségeinek megismertetését, természetesen az adott tanulócsoport szintjének megfelelően.

A gyermekek rendkívül nyitottak még erre a témára, ösztönösen szeretik a természetet, a növény- és állatvilágot, fontosnak tartják a víz, a levegő, a talaj tisztaságát.

De vajon mit tehetünk mi egyének a saját környezetünkben ezek védelmében? Erre a kérdésre adott választ egy kedves szülő, Tárnok Barbara geográfus, környezetvédelmi szakértő előadásában december 17-én az 5. osztályban, mindezt a diákok számára érthető, interaktív, szemléletes módon. Megismerhettük a műanyagok fajtáit, nyomon követhettük újrahasznosításuk lehetőségeit, és megrendítő képsorokat láthattunk arról, mit okoz az a szemétrengeteg, amely nem a megfelelő helyre kerül a természetben.

kornyezeti_neveles.jpg

Évente 300 000 tonna műanyaghulladék keletkezik! Megtudhattuk, hogy lebomlási ideje még nem ismert, akár évszázadokig tarthat, hogy égetésekor adalékanyagaiból rákkeltő anyagok keletkeznek légúti és idegrendszeri betegségeket okozva, hogy mérgező melléktermékek keletkeznek a gyártásuk során, hogy a természetben rengeteg állat életét veszélyeztetik, hogy a PVC gyerekjátékokban lévő adalékok, a gyermek szervezetébe is bekerülhetnek! Sajnos régóta valóság már Schäffer Erzsébet magyar Pulitzer-díjas újságíró, író gondolata: "Ezt herdáljuk. A fákat, a vizeket, az állatokat. Akiktől mindig csak kapunk. S akiket a végsőkig kizsigerelünk."

A gyerekek környezeti nevelésével célunk, hogy a felnövekvő generáció személyes felelősségének érezze teremtett otthonunk sorsát összhangban az erdélyi magyar író- s költőfejedelem, Wass Albert tanácsával: „Vendég vagy a világban… Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virága, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik! Sajnos, embere is van. Igyekezz kevesebbet törődni velük és többet azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is.”

Ezúton is szívből köszönjük Tárnok Barbarának a színvonalas, érdekes, megrendítő, egyben elgondolkodtató előadást az 5. évfolyamos diákok nevében!

Mári Zoltánné Mészáros Andrea

Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

5700 Gyula, Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax.: (66) 463-638

e-mail: gimi(kukac)kjkg(pont)sulinet(pont)hu