2020. február 24., hétfő,  Jn 15;9-17

Aktualitás

2020. január 21.
Színházban jártunk, csillagokat láttunk…

Színházban jártunk, csillagokat láttunk…Vigyor

„- És most magam esküszöm – szólt Dobó, két ujját a feszületre emelve. – Esküszöm, hogy a vár és az ország védelmére fordítom minden erőmet, minden gondolatomat, minden csepp véremet! Esküszöm, hogy ott leszek minden veszedelemben veletek! Esküszöm, hogy a várat pogány kezére jutni nem engedem! Sem a várat, sem magamat élve meg nem adom! Föld úgy fogadja be testemet, ég a lelkemet! Az örök Isten taszítson el, ha eskümet meg nem tartanám!”
/Gárdonyi Géza: Egri csillagok – Dobó esküje/

2020. január 21-én a kisiskola 5. és 6. osztályos tanulói tovább bővíthették Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényével kapcsolatos ismereteiket, hiszen egy csodálatos feldolgozást, egy történelmi musicalt tekinthettünk meg a békéscsabai Jókai Színházban. Az előadás előtt volt alkalmunk a kulisszák mögé pillantani, a bábkészítés minden csínját-bínját megismerni, a színészek, bábkészítők és bábtervezők hivatásához közelebb kerülni.

szinhaz.jpg 

A musicalt Katkó Ferenc (Török Bálint szerepében) rendező úr álmodta színpadra. A két felvonásból álló, sok zenével, tánccal fűszerezett darabot a háttérre vetített csodálatos képi világ tette még élményszerűbbé. Ezzel a modern technikai megoldással az Egri csillagok minden helyszínét szemléletesesen meg tudták jeleníteni az alkotók, a gyermekek számára élőbbé tenni, a 16. század nehéz évtizedeit színpadra varázsolni.

A zenés színjátékban megelevenedett előttünk a Jó és a Gonosz harca: együtt élhettünk két órán át és azonosulhattunk az egri hősökkel: Dobó Istvánnal, Bornemissza Gergellyel és a névtelenség homályába burkolózó bátor és állhatatos egri nőkkel. A darabban egészséges egyensúlyban voltak jelen a modern és korhű elemek, a dráma és a humor, a dalszövegek és Gárdonyi eredeti művének szavai. Mindezeket az élőzene varázsa, a ritmusra felépített tánckoreográfia és a szebbnél szebb jelmezek tették még teljesebbé.

Ezúton is köszönjük Borgulya Edit tanárnő szervezőmunkáját, aki hozzásegítette az 5. és 6. évfolyamos karácsonyis diákokat e nagyszerű élmény átéléséhez!

Reméljük, a jövőben is lesz még alkalmunk hasonló „zenei és irodalmi portyára”! Vigyor

Mári Zoltánné Mészáros Andrea magyartanár

Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

5700 Gyula, Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax.: (66) 463-638

e-mail: gimi(kukac)kjkg(pont)sulinet(pont)hu