2019. április 19., péntek,  EmmaJn 18;1-19;42

Aktualitás

2018. október 18.
6. osztályosok az Erdei Iskolában

„Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj.
Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből.
Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket,
amelyeket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak.”
/Wass Albert/

Csodálatos, napsütéses két napot tölthettünk el együtt a Gyulai Erdei Iskolában október 17-18-án. Azt első nap miután leszálltunk a vonatról és rövid sétát tettünk a szálláshoz, elfogyasztottuk a tízórainkat, majd rögtön egy izgalmas erdei túrára indultunk a délelőtt folyamán. Vid Katalin (erdőmérnök) által rengeteg új ismerettel gazdagodtunk az erdő élővilágáról, az erdészek, vadgazdák, vadászok munkájáról. Ebéd után szabadprogram következett, ahol lehetőség volt bunkerépítésre, számháborúra, futballozásra. Ezt követően az erdei tájékozódással ismerkedhettünk meg, először elméletben, majd gyakorlatban is a parkerdő területén, melynek célja az ellenfél csapata által elrejtett zászló megkeresése volt térkép és iránytű használatával. Az ízletes vacsora után indult az esti túra teljes sötétségben, melyen nem használhattunk semmilyen mesterséges fényforrást. A sötét erdőben áhítattal hallgattuk Hajdú Imre erdész bácsi lebilincselő történeteit az erdőről, környezetvédelemről, az itt élő állatok szokásairól, a csillagokról, és meghallgattuk tolmácsolásában az ismertebb Erdő fohásza mellett a Vizek fohászát és a Hegyek fohászát is.

erdei_iskola_6.jpg

Második nap a reggeli után lehetőség volt az előző nap új elméleti és gyakorlati ismereteinek alkalmazására egy 5-6 fős csapatokból álló tájfutás keretében, amelyen iránytű és térkép segítségével kellett felkutatni az erdő fái között található állomásokat, illetve megoldani az ott található feladatokat. Minden csapatnak sikerült kb. egy óra alatt teljesíteni a megmérettetést, amelyért nagy-nagy dicséretet kaptunk! Az eredményhirdetésről senki sem távozott üres kézzel. Vigyor

Köszönjük iskolánknak és az erdei iskola összes dolgozójának, hogy lehetővé tették számunkra ezt az élménydús két napot, amelyen magunkba szívhattuk az erdő csendességét és nyugalmát, az őszi lombok pompázatos színeit, és a sok-sok érdekességet az erdész-és vadászélet sokrétűségéről!

(Mári Zoltánné Mészáros Andrea of.)

Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

5700 Gyula, Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax.: (66) 463-638

e-mail: gimi(kukac)kjkg(pont)sulinet(pont)hu