2019. augusztus 24., szombat,  BertalanJn 1;45-51

Aktualitás

2019. január 22.
Magyar kultúra napja a kisiskolában 2019

„Nézd a fát! Látod a sok falevelet rajta? Mindegyiknek, még a legkisebbnek is van mélyen lent a földben egy kis hajszálgyökerecskéje, mely élettel látja el. Ősszel lehull a levél, igaz. Minden ősszel lehull. De annak a kis hajszálgyökerecskének a jóvoltából visszatér újra minden tavasszal. Ha azonban a gyökérszál pusztul el ott a föld alatt, a levelecske nem tér vissza többé, s idő múltával elpusztul a fa is. Mert a gyökérben van az élet, érted? Aki pedig elmegy, nem viheti magával a gyökereket. S akinek nincs gyökere, az elvész. Sok magyar veszett el így, nagyon sok. Gondolj a gyökereinkre!”
(Wass Albert)

Iskolánkban január 22. körül minden évben tiszteletünket tesszük nemzeti imádságunk, a Himnusz születésnapja és a magyar kultúra előtt egy kiemelkedő eseménnyel: az iskolai vers-és prózamondó, népdaléneklő verseny megrendezésével. Az ünnepélyes megnyitó elején a Himnusz közös eléneklését követően Intézményegység-vezető Asszony, Gajdáné Szücs Viktória útravaló gondolatai hangzottak el, aki a rendezvény háziasszonya és főszervezője is volt egyben.

A megnyitón Dézsi Bettina 6. B osztályos tanuló konferálta fel a szereplőket, először is népdaléneklőnket: Szák Zselyke Zsuzsánna 5. osztályos tanulót. Aranyosi Ervin versét a magyar kultúráról, illetve Wass Albert-idézetét a közös gyökereink fontosságáról Óvári Lianna Magdolna és Albert Kincső Dorottya 6. B osztályos tanulók tolmácsolták. Idén felcsíki néptánc is színesítette a megnyitó palettáját: Rus-Gal Emma (4. o.) Óvári Lianna, Szabó Petra, Lipták-Galló Mihály (6. B), illetve Gyepes Ákos (5. o.) tanulók kápráztattak el minket gyönyörű, felcsíki népviseletükben.

Magyar_kultura_napja.jpg

A zsűritagok és helyszínek ismertetését követően elkezdődött a verseny hat tanteremben. A magyar kultúra napi rendezvényen tanulóink tekintélyes létszámmal vettek részt!

A megmérettetésről senki sem távozott üres kézzel, mindenkire finom uzsonna és egy kis jutalomcsemege is várt.

Köszönjük a zsűritagoknak áldozatos, nem könnyű munkájukat!

Köszönjük mindazon pedagógusok, technikai dolgozók háttérmunkáját, akik rengeteget tettek a rendezvény sikerességéért!

Hálát adunk Istennek sokszínű magyar kultúránkért, iskolánknak a rendezvény támogatásáért: a gyönyörű oklevelekért, emléklapokért és jutalomkönyvekért!

(Mári Zoltánné Mészáros Andrea)

Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

5700 Gyula, Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax.: (66) 463-638

e-mail: gimi(kukac)kjkg(pont)sulinet(pont)hu