2019. július 20., szombat,  IllésMt 12;14-21

Aktualitás

2019. február 01.
Óvári Lianna 6. B osztályos tanuló a Kazinczy „Szép magyar beszéd” olvasóverseny dobogóján

„A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk.”
/Kazinczy Ferenc/

Minden évben megrendezésre kerül a POK által szervezett, Kazinczy Ferenc magyar író, költő, nyelvújítóról elnevezett „Szép magyar beszéd” olvasóverseny. Ebben az esztendőben is Békéscsabán zajlott a megmérettetés megyei fordulója, melyet február 1-jén, péntek délelőtt tartottak meg a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár egyik dísztermében.

A versenyen egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kellett a diákoknak felolvasni, szöveghűen átadni a négy tagból álló szakavatott zsűrinek, illetve a diákokból, szülőkből és pedagógusokból álló közönségnek.

Mi kell a sikerhez? Először is kell egy jól kiválasztott, idegen és tájnyelvi szavakat, valamint párbeszédet nem tartalmazó, kb. 25 sornyi terjedelmű szöveg. 5-6. évfolyamon ez legtöbbször szépirodalmi vagy ismeretterjesztő típusú.

A zsűri elsősorban nem feltétlenül azok közül választ legjobbat, akik hibátlanul olvasnak, hanem a beszéd tisztaságát, tempóját, a szavak dallamosságát, a jó helyre tett hangsúlyokat, szavak végét, a mondatok helyes intonálását… stb. veszik górcső alá, magyarán a versenyzőknek a szöveget teljes egészében birtokolniuk kell, azt a lehető legértőbb módon kell a hallgatóság felé tolmácsolni.

Nagy örömünkre szolgált, hogy Óvári Lianna 6. B osztályos diákunk a színvonalas verseny dobogójára állhatott, ugyanis 3. helyezést ért el.

Kazinczy-olvasoverseny_3.jpg

Lia szabadon választott szövegként Fekete István Február című novellájából olvasott fel részletet, amely kiemelkedő produkció volt a többi között. Az idén kötelező szövegnek pedig egy a magyar nép kalandozásainak koráról szóló történelmi témájú szöveget választottak központilag, mely ez alkalommal – a zsűri meglátása szerint is – igen hosszú és nehéz volt. Így méltán örülünk a szép eredménynek! Vigyor

Az ünnepélyes díjátadó a Békéscsabai Kormányhivatal dísztermében lesz június elején.

Kedves Lia! Szívből gratulálunk, és további sok szép eredményt kívánunk Neked, hogy megismertesd minél több honfitársaddal anyanyelvünk értékét, a szép, igényes beszéd fontosságát, mely Kazinczy Ferenc szavai szerint: „...olyan, mint az ég a maga egymásba futó színeinek gyönyörű játékával”.

Mári Zoltánné Mészáros Andrea – felkészítő pedagógus

Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

5700 Gyula, Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax.: (66) 463-638

e-mail: gimi(kukac)kjkg(pont)sulinet(pont)hu