2019. augusztus 20., kedd,  István és VajkMt 7;24-29

Aktualitás

2019. május 25.
Legeslegjobb a legjobbak között

Legeslegjobb a legjobbak között Vigyor

Karácsonyis diák nyerte a Kárpát-medencei döntőt 6. évfolyamon

„Kell, hogy legyen egy cél a fejedben: följutni a csúcsra. De ahogy haladsz fölfelé, egyre több dolgot láthatsz, és semmibe nem kerül néha megállni és élvezni a kilátást. Minden meghódított méterrel egyre messzebb látsz, és ezt ki kell használnod, hogy olyan dolgokat fedezhess föl, amiket addig nem vettél észre.”

(Paulo Coelho)

A Magyar Nyelvtudományi Társaság az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának, a regionális pedagógiai szolgáltatóknak, a fővárosi és a kerületi versenyt szervező iskoláknak és a határon túli versenyeket lebonyolító szakmai szervezeteknek a segítségével a 2018–2019-es tanévben XXII. alkalommal rendezte meg a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyt. A verseny célja anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése, a tehetséggondozás, valamint a továbbtanuláshoz, az informatikai eszközök használatához és a munkavégzéshez szükséges helyesírási kompetencia mérése, fejlesztése, a helyesírási ismeretek bővítése.

Idén a megyei fordulóba (a megye legjobb 20 helyesíró diákja közé) két karácsonyis diák jutott be: Mári Botond 6. B osztályos tanulónk, aki 6. helyezést ért el, és Molnár Eszter 6. B osztályos diákunk, aki 1. helyezettként meghívást kapott a Kárpát-medencei döntőre, melyet idén május 25-én tartottak meg Budapesten.

Simonyi_Zs_Karpat-medencei_dono_2019.jpg

Az ELTE-BTK Múzeum körúti Gólyavárában indul és fejeződik be a Kárpát-medence legkiemelkedőbb magyarversenye. A megnyitó ünnepségen a legeredményesebb felkészítő tanárok Arany, illetve Gyémánt Oklevelet, a legkiválóbb 8. osztályos tanulók Simonyi Zsigmond-érmet, a legaktívabb anyanyelvápoló iskolák Simonyi Zsigmond-serleget vehetnek át minden évben. A versenyen magyarországi és határon túli 5–8. évfolyamos tanulók vehetnek részt, évfolyamonként 30-35 fő: a megyei első helyezettek. Az ifjú anyanyelvápolóknak minden évfolyamon egy 40 pontos tollbamondást és egy 60 pontos helyesírási feladatsort kellett megoldaniuk. A verseny alatt a felkészítő pedagógusok három aktuális nyelvészeti problémát felvető szakmai előadáson vehettek részt. A nem könnyű megmérettetés után a résztvevő diákoknak finom ebéddel, a kísérő pedagógusoknak és szülőknek büféasztallal kedveskedtek a szervezők. Délután a javítómunka ideje alatt - ELTE-hallgatók segítségének bevonásával - a gyerekek a főváros három különböző helyszínén kulturális programon vettek részt.

Délután 16.30-kor elkezdődött az eredményhirdetés egy ünnepélyes díjátadó keretében. Izgatottan, dobogó szívvel vártuk az első tíz helyezett kihirdetését, melynek legvégén nem voltunk híján az örömkönnyeknek, hiszen iskolánk Békés megyét képviselő diákja, Molnár Eszter 1. helyezett lett a 6. évfolyamon! Ezzel a kimagasló eredménnyel nemcsak iskolánk, nemcsak Gyula városa, nemcsak Békés megye magyaroktatásának a történetébe jegyezte fel magát, hanem a magyalakta területek, a Kárpát-medence legrangosabb, legszínvonalasabb versenyének is!

Ezúton is hálát adunk Istennek csodálatos hazánkért, a Kárpát-medencéért, egyedülállóan szép anyanyelvünkért, ezért a nagyszerű versenyért, ahol végig megtapasztalhattuk jelenlétét!

Köszönet az áldozatkész, odaadó, fáradhatatlan, támogató szülői háttérért!

Eszter, szívből gratulálunk Neked, ahogy neved is mutatja, ragyogó csillagként tündökölsz városunk egén! Tehetséged, állhatatos szorgalmad ezúttal is meghozta gyümölcsét!

Kívánok további szép sikereket, és hogy maradj mindig kitartó, lelkes művelője páratlanul gyönyörű anyanyelvünknek! Vigyor

Mári Zoltánné Mészáros Andrea (felkészítő tanár)

Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

5700 Gyula, Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax.: (66) 463-638

e-mail: gimi(kukac)kjkg(pont)sulinet(pont)hu