2020. augusztus 13., csütörtök,  IpolyMt 18;21-19;1

Aktualitás

2020. május 17.
Karácsonyis siker a könyvtárhasználati versenyen

Molnár Eszter, a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 7. osztályos tanulója az idén először vett részt az Eszterházy Károly Egyetem OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum által megrendezett Bod Péter országos könyvtárhasználati versenyen, ahol a 7-8. osztályosok kategóriájában országos 11. helyezést ért el. A versenyre az iskola könyvtárostanára, Papp Zsuzsanna készítette fel.

A verseny célja a tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének  - azon belül is legfőképpen könyvtárhasználati tudásuk, szövegértésük,  logikus gondolkodásuk és kreativitásuk - fejlesztése. A feladatok minden évben egy kiemelt témához kapcsolódnak, ez a téma az idén „A világűr és az ember” volt.

A versenyen két kategóriát indítanak 7-8. és 9-10. évfolyamos tanulók részvételével. Az idei tanévben a 7-8. osztályos korcsoportban országosan 611 tanuló versenyzett, közülük 151 tanuló jutott a verseny második fordulójába. Ezen az országos írásbeli fordulón Eszter nagyon szépen teljesített, hiszen 89%-os feladatlapjával egyedüli  Békés megyeiként bejutott a döntőbe.  

A szóbeli döntőt hagyományosan egy-egy budapesti iskolában rendezik meg, de az idei tanévben erre nem kerülhetett sor. A verseny szervezői a körülményekhez alkalmazkodva online döntőt szerveztek, ahol  a versenyzőknek a háromfős zsűri előtt videóhíváson keresztül, képernyőmegosztással, szóban indokolva kellett megoldaniuk egy összetett feladatot. Eszter a sajátos körülmények között is szépen helytállt, és jövőre is szívesen részt vesz a versenyen.

Az idei  díjátadó ünnepségre az ősz folyamán Budapesten kerül majd sor.

Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

5700 Gyula, Kossuth tér 5. Tel.: (66) 465-340 Fax.: (66) 463-638

e-mail: gimi(kukac)kjkg(pont)sulinet(pont)hu